Како да се состави, тестира и калибрира гранитна основа за производи за ласерска обработка

Гранитните бази се популарни во производите за ласерска обработка поради нивната стабилност и издржливост.Склопувањето, тестирањето и калибрирањето на гранитна основа може да биде предизвикувачка задача, но со соодветно водство, тоа може да се направи лесно.Во оваа статија, ќе ги поминеме чекорите потребни за склопување, тестирање и калибрирање на гранитна основа.

Чекор 1: Составување на гранитната основа

Првиот чекор во составувањето на гранитната основа е поставување на основата.Ставете ја основата на рамна површина и проверете дали е рамна.Следно, прицврстете ја рамката на основата, користејќи ги соодветните завртки.Направете го ова со најголема грижа.

Чекор 2: Инсталирање на машината за ласерска обработка

Откако ќе се состави основата, време е да се инсталира машината за ласерска обработка.Проверете дали машината е добро прицврстена на рамката.Уверете се дека нема лабави делови и сите завртки и завртки се правилно затегнати.

Чекор 3: Монтирање на алатката за калибрација

Следно, монтирајте ја алатката за калибрација на гранитната основа.Оваа алатка се користи за калибрирање на точноста на машината за ласерска обработка.Проверете дали алатката за калибрација е поставена во правилна положба, како што е наведено во прирачникот за машината.

Чекор 4: Тестирање на гранитната основа

Пред да ја калибрирате машината, неопходно е да се тестира гранитната основа за да се осигура дека е стабилна и точна.Користете тест индикатор за да потврдите дека површината на гранитната основа е рамна и рамна.Исто така, проверете дали има пукнатини или знаци на оштетување.

Чекор 5: Калибрирање на машината

Откако ќе се уверите дека гранитната основа е рамна и точна, време е да ја калибрирате машината за ласерска обработка.Следете ги упатствата во упатството за машината.Ова вклучува поставување на точните параметри за брзина, моќност и растојание за фокусирање.Откако ќе се постават параметрите, извршете тест гравирање за да потврдите дека машината работи правилно и прецизно.

Како заклучок, склопувањето, тестирањето и калибрирањето на гранитна основа за производи за ласерска обработка може да изгледа како застрашувачка задача, но може да се направи релативно лесно ако се следат вистинските чекори.Погрижете се да одржувате чиста и безбедна работна средина и темелно следете ги упатствата на производителот.Со соодветна грижа и одржување, гранитната основа може да трае многу години, обезбедувајќи точни и сигурни резултати од ласерската обработка.

10


Време на објавување: 10-11-2023 година